Vecmāmiņas gudrība par to kāpēc patiesībā nevajadzētu izliet ūdeni pēc kartupeļu vārīšanas

Saskaņā ar Stiri Actuale sniegto informāciju, ūdenī, kas paliek pēc kartupeļu vārīšanas, ir daudz vērtīgu vielu, tostarp kartupeļu ciete, kālijs, B12 vitamīns un elektrolīti. Šis novārījums ir īpaši noderīgs ādai, jo palīdz to barot un atjaunot.

Tāpēc pēc kartupeļu vārīšanas nevajadzētu novārījumu izliet izlietnē. Tā vietā to ieteicams pārliet stikla traukā un noslēgt ar vāku. Jāpatur prātā, ka kartupeļu novārījumu vēlams izmantot 24 stundu laikā, jo ledusskapī tas saglabā savas īpašības tikai dažas dienas.

Lasi arī: Dabas zīmju vērotājs Vilis Bukšs paziņo, kad Latvijā martā sagaidīsim pat +17 grādus

Lūk, kā izmantot kartupeļu novārījumu kosmetoloģijā un sadzīvē:

Matiem

Vai jūsu mati ir sausi un nedzīvi, bez spīduma? Izmēģiniet tos izskalot ar kartupeļu novārījumu. Varat arī izmantot izsmidzinātāju, lai to uzklātu sausos matos.

Otrajā gadījumā izsmidziniet kartupeļu novārījumu vienmērīgi pa visiem matiem un atstājiet uz 30 minūtēm. Pēc tam rūpīgi izmazgājiet matus ar savu iecienīto šampūnu.

Augu un stādu mēslošanai

Augiem ļoti patīk kartupeļu ciete. Kad kartupeļi ir izvārīti, novārījumu nolejiet, atdzesējiet un izmantojiet to, lai aplietu savus istabas augus. Augiem kartupeļu ciete darbojas kā rezerves enerģija, piedāvājot viņiem enerģijas krājumus nelabvēlīgiem laikapstākļiem. Tas uzkrājas saknēs, sēklās, sīpolos, augos (nenobriedušos), tas ir orgānos, kas atbild par auga vairošanos.

Sudraba priekšmetu tīrīšanai Kartupeļu ciete sudraba izstrādājumiem sniedz spīdumu, un lieliski tos iztīra. Sudraba izstrādājumus iemērc kartupeļu novārījumā un atstāj aptuveni uz stundu. Pēc tam tos notīra ar mīkstu birstīti, nomazgā vēsā ūdenī, un nosusina ar tīru dvieli.

Bet labākie padomi un iespējas, kur šo ūdeni izmantoit tikai sekos!

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk